Opplev

Fiskeværet Bud

Fiskeværet Bud

Bud er et levende og sjarmerende fiskevær med vakker beliggenhet helt ute i havgapet på Romsdalskysten, med det sagnomsuste havstykket Hustadvika som nærmeste nabo.

Stedsnavnet kommer av en eldre skrivemåte av ordet ei bu. Ordet ble brukt om rorbuer som de tilreisende fiskerne bodde i under sesongfisket etter torsk i februar og mars på 1400-tallet.

Det autentiske fiskeværet bur på storslagen kystnatur og har en innholdsrik historie som strekker flere århundrer tilbake. På 1500-tallet var Bud et av de største handelstedene mellom Bergen og Trondheim.

Ytterst mot havet er det anlagt en kyststi, på Ergan ligger Bud Kystmuseum og sentrum av fiskeværet byr på ulike aktiviteter, opplevelser og butikker. Bud har flere spisesteder hvor man kan få servert fersk fangst fra havet.

Bud er et levende og sjarmerende fiskevær med vakker beliggenhet helt ute i havgapet på Romsdalskysten, med det sagnomsuste havstykket Hustadvika som nærmeste nabo.

Stedsnavnet kommer av en eldre skrivemåte av ordet ei bu. Ordet ble brukt om rorbuer som de tilreisende fiskerne bodde i under sesongfisket etter torsk i februar og mars på 1400-tallet.

Det autentiske fiskeværet bur på storslagen kystnatur og har en innholdsrik historie som strekker flere århundrer tilbake. På 1500-tallet var Bud et av de største handelstedene mellom Bergen og Trondheim.

Ytterst mot havet er det anlagt en kyststi, på Ergan ligger Bud Kystmuseum og sentrum av fiskeværet byr på ulike aktiviteter, opplevelser og butikker. Bud har flere spisesteder hvor man kan få servert fersk fangst fra havet.

Fiskeværet Bud

Bud er et levende og sjarmerende fiskevær med vakker beliggenhet helt ute i havgapet på Romsdalskysten, med det sagnomsuste havstykket Hustadvika som nærmeste nabo.

Stedsnavnet kommer av en eldre skrivemåte av ordet ei bu. Ordet ble brukt om rorbuer som de tilreisende fiskerne bodde i under sesongfisket etter torsk i februar og mars på 1400-tallet.

Det autentiske fiskeværet bur på storslagen kystnatur og har en innholdsrik historie som strekker flere århundrer tilbake. På 1500-tallet var Bud et av de største handelstedene mellom Bergen og Trondheim.

Ytterst mot havet er det anlagt en kyststi, på Ergan ligger Bud Kystmuseum og sentrum av fiskeværet byr på ulike aktiviteter, opplevelser og butikker. Bud har flere spisesteder hvor man kan få servert fersk fangst fra havet.

Når?

Mest besøkt i Juli

Sesong for turisme i Bud er i perioden mai til september, med juli som mest besøkt. Mange ønsker å komme til Bud for å oppleve kystkulturen og livet ved sjøen om sommeren. Finværsdager byr på yrende liv i fiskeværet, mange båter på sjøen, smilende gjester ved spisestedene og mange turglade på Kyststien og Gulberget.

Likeså fint kan det være å komme til Bud ellers i året, når høstvindene uler rundt hushjørnene, kritthvit snø over bergene eller kjenne varmen fra sola igjen de første vårdagene.

Her er butikker, spisesteder og restauranter åpne året rundt og tar varmt imot alle besøkende. Bud Camping er helårsåpent og tar imot gjester i hytter og bobil/campingvogn året rundt.

Hvor?

45 km fra Molde

Bud ligger ytterst i havgapet mellom byene Molde og Kristiansund. Nærmeste by er Molde som ligger 45 km mot sørvest, kjør langs riksvei 664 via Elnesvågen og videre derfra til Molde.

Kjører man nordøst gjennom Hustad og Vevang ved fylkesvei 64 kommer man til Atlanterhavsveien. Videre herifra kjører man over Averøy og gjennom den undersjøiske tunellen Atlanterhavstunellen til Kristiansund. Ingen bompenger i tunellen.

Strekningen Bud- Kristiansund er 65 km og er Nasjonal Turistvei.

Å gjøre

Spektakulære naturopplevelser

Bud er ikke større enn at alt kan oppleves til fots. Bilen kan parkeres ved Bud Samfunnshus eller i havnebruddet ved Bryggjen, og ved å rusle rundt i de smale gatene får man best oppleve det sjarmerende fiskeværet. Stikk innom et av spisestedene, butikkene, museet eller campingen for å få et kart over Bud, og dere er klar for å utforske. Her kan dere også spør etter de beste kjentmanntipsene og om det er noe spesielt som foregår som er verdt å få med seg.

Den sju kilometer lange kyststien byr på spektakulære naturopplevelsen. Turstien veksler mellom gruset sti i naturen og skiltet vei gjennom gater og mellom hus og naust. Turen passer for alle, kan sykles og man kan kjøre barnevogn. Rundturen byr på gammelt og nytt i Bud, panorama over storhavet ved Hustadvika og ved foten av Gulberget går stien i lune partier i tett skog. Langs stien er flere benker, gapahuker og i skogen ved Gulberget ligger Bålhytta som er åpen for alle. Beregn ca. 1,5t på denne turen.

Kystmuseum og smokehouse

På det høyeste punktet i Bud, Ergan, ligger Bud Kystmuseum som består av to deler: Et krigshistorisk museum fra tyskernes kystfort fra andre verdenskrig og kulturhistorisk utstilling om livet ved kysten. Den kulturhistoriske utstillingen som er rammen for museet, tar for seg fiskeværet Bud og omgivelsene fra 1600-tallet og frem til i dag.

Like nedenfor Ergan ligger havnebruddet med fuglefjell for hekkende krykkjer og en steinpark. Steinblokkene er blitt satt opp for å gi et bilde av berggrunn og løsstein som finnes i ytre deler av Møre og Romsdal fylke. Her er gneiser, størkningsbergarter, metamorfe bergarter, marmor, flyttblokker og sedimentære bergarter plassert i grupper med informasjonsskilt.

Et par kilometer nordøst for Bud ligger Drågen Smokehouse som røyker laks og ørret av ypperlig kvalitet med 100 % rent tre og urter under strenge kvalitetskrav. Her kan man få komme inn og se på produksjonen og smake på varene. Eier og driver Petter Aune forteller gjerne, og viser hele prosessen fra fisk til ferdig produkt.

Å spise

Råvarer fra havet

Bryggjen i Bud er landskjent for sine kokkekunster og baserer seg på råvarer fra havet og nydelige kjøttretter. Restauranten serverer buffet bugnende av smaksrike retter med storslått utsikt over havnen i Bud og storhavet. Buffeten består av blant annet fiskesuppe, fiskeball, blandaball, gammelsalta sei, sild, laks og kjøttkake.

I sommersesongen er restauranten åpen daglig, og året gjennom serves tradisjonell ballbuffet på torsdag og buffet på søndag. I oktober og november arrangeres Havets festbord, med over 40 ulike retter fra havet. Dette er et svært populært arrangement blant både lokale og tilreisende, så her må det reserveres bord i god tid.

Bud Spiseri og Catering i Bud sentrum har åpent hele året, og her serveres søndagsbuffet samt tradisjonelle kiosretter som hamburger, fish and chips og pizza. De har også et rikt utvalg i milkshake, kuleis og soft-is, som nytes best en strålende sommerdag på uteområdet til spiseriet – et populært stopp blant besøkende til og fra Atlanterhavsveien.

Lurer du på noe?

Kontakt oss!