Sjekk den fisken: Er dette Norges lengste lange?

I stummende mørke og under krevende forhold, dro Sebastian Rinaldo Pedersen (26) i land den 190 centimeter lange og 37,3 kilo tunge langen. Trolig den lengste som er tatt på stang i Norge, ifølge ekspert.

Hobbyfiskeren var utenfor Bud Camping i Møre og Romsdal da han fikk i land kjempe-langen. Da 26-åringen tok turen fra hjemmet i Stavanger denne uken var det egentlig for å fange skjellbrosme.

– Skjellbrosmen fikk jeg på første dagen, så da bestemte jeg meg for å fiske etter en annen art.

Pedersens hobby er artsfisker – som handler om å fiske så mange ulike fiskerarter som mulig. Han har ikke tatt båtførerprøven ennå, så fisket ble gjennomført i en 14-fots jolle.

Kjempet i 20 minutter

Mens vinden slo i baugen på båten, la 26-åringen anker. For å fange langen brukte han en selvlysende slange – kalt «lightsleeve», samt en makrell på kroken. Så satt han seg til å vente.

LENGRE LANGE ENN LANGT: Langen som Sebastian Rinaldo Pedersen dro i land utenfor Bud i Møre og Romsdal er lengre enn fiskeren selv. Pedersen (til høyre) er 170 centimeter lang, mens langen måler 190 centimeter. Foto: Kristina Vaseng/privat

– Det var krevende nok fordi båten var så liten. Dersom båten hadde vært større, ville det ikke vært særlig vanskelig, sier Pedersen til VG.

Han kjempet i rundt 20 minutter for å få fisken om bord i jollen.

– Han ville ikke noen vei, og begynte å svømme ganske kraftig og dra ut snøre. Men når du først får den langt nok opp, så sprenges den på grunn av trykket og flyter til overflaten, forteller Pedersen. 

Lange er en fiskeart i brosmefamilien. Den trives på 300–400 meters dyp, men kan gå så langt ned som 1000 meter, ifølge Wikipedia.

Trøbbel med veiing

Da fisken var trygt om bord – skulle den selvsagt både måles og veies. Enklere sagt enn gjort.

– Vekten jeg hadde om bord i båten gikk bare til 23 kilo. Jeg fikk løftet hodet på fisken, så var vekten slått ut.

Da han kom i land med fisken, fikk han den heist opp med traktor og deretter veid og målt den, takket være to målebånd.

LEGENDARISK LANG LANGE: For å få veid kjempefisken måtte den heises opp i traktor – og Sebastian måtte bruke to målebånd. 

– Hvor ofte veier du fisk med traktor?

– Nei, dette er første gangen, forteller Pedersen.

26-åringen er aktiv i artsfiskermiljøet. I skrivende stund har han tatt 138 ulike arter. De beste i Norge ligger på rett over 150 ulike arter, får VG opplyst.

Ekspert: – Storfangst

Tidligere journalist i hooked.no, nå ansatt hos utstyrsprodusenten Seeberg, Endre Hopland, beskriver fangsten til Sebastian som oppsiktsvekkende.

– Norgesrekordene måles i vekt – og ikke på lengde. Men til sammenligning veide den offisielle norgesrekorden 46,2 kilo og var «bare» 182 centimeter lang. Jeg har veldig god oversikt i Norge, og jeg kjenner ikke til noen har tatt en som er lengre, sier Hopland, som også var den første som omtalte fangsten på Seeberg sine nettsider.

Han forteller at fisken Pedersen tok trolig ville vært norgesrekord dersom den hadde blitt fanget rundt fire måneder senere.

– De tyngste blir som regel tatt rett før gyting og er fulle av rogn. Hadde det vært sesong så ville fisken Sebastian tok sannsynlig veid over 50 kilo, kanskje så mye som 60 kilo, sier Hopland.

Han anslår at langer på rundt 40 kilo fanges i Norge cirka hvert tredje år.

Publisert på VG av Preben Sørensen Olsen

10. november 2022